Panduan Membeli Baju Kahwin

Posted by admin 13/02/2017 0 Comment(s)

Pada masa kini, terdapat banyak jenis, warna dan juga style baju perkahwinan di pasaran. Anda mungkin akan berasa sedikit keliru untuk memilih baju yang manakah sesuai untuk majlis perkahwinan anda. Jangan rungsing, di sini kami ada menyediakan beberapa panduan yang boleh anda ikuti dalam memilih baju kahwin.

1. Memilih pakaian yang selesa

Keselesaan anda mengayakan baju kahwin adalah lebih penting kerana anda akan memakai baju tersebut untuk tempoh yang agak lama antara tiga hingga enam jam. Anda haruslah memilih kain dan gaya yang membolehkan anda untuk senang bergerak dengan selesa. Jangan anda terlalu inginkan pakaian yang hebat tetapi anda berasa amat tidak selesa dengan baju tersebut sehingga boleh mengubah mood anda.

2. Mengetahui bentuk badan anda

Anda perlulah mengetahui bentuk badan anda sama ada anda mempunyai bentuk badan yang persegi, ‘epal’, ‘pear’ atau ‘hourglass’. Anda boleh melihat di beberapa laman web yang menyediakan gambaran jenis bentuk badan anda. Para pengantin yang mempunyai bentuk badan persegi atau epal adalah sesuai untuk mengayakan gaun bola dan garis pinggang empayar. Manakala bagi mereka yang mempunyai bentuk badan pear dan hourglass lebih cenderung menggayakan busana yang berbentuk A-line dan jatuh pakaian pinggang.

3. Meluangkan masa pada hari ‘Alterations’

Membeli pakaian saat-saat akhir adalah masalah yang sangat besar bagi pengantin. Pengantin ideal harus meninggalkan sekurang-kurangnya tiga bulan antara pembelian pakaian pakaian dan tarikh perkahwinan. Ini membolehkan penghantaran pakaian, awalan ‘fitting’ dan apa-apa perubahan yang perlu.

4. Selesakan diri dengan kulit anda

Ia adalah penting bahawa pengantin yang selesa dengan kulitnya sendiri sebelum memulakan pencarian untuk pakaian perkahwinan. Pengantin perlu bersedia untuk mencuba pelbagai gaya pakaian dan harus melakukan yang terbaik untuk meghapuskan perasaan yang negatif tentang penampilan diri.

5. Perhiasan busana

Manik, kristal dan ‘baubles’ boleh kelihatan menarik tetapi jika berlebihan boleh menambah berat badan yang ketara untuk pakaian. Pengantin yang kebetulan berkahwin pada hari yang cuaca panas mungkin akan menyebabkan ketidak selesaan pada diri pengantin dan juga hanya akan menambahkan berat keseluruhan pakaian itu. Pengantin juga perlu berhati-hati untuk memakai perhiasan terutama perhiasan yang terletak di pinggang.